sobota 26. marca 2016

Biela sobota... Čo? Ako? Prečo? Načo? ... #BeatrixTalks





Čo je to?
Biela sobota alebo Veľká sobota či Svätá a veľká sobota je v kresťanskom kalendári deň pred Veľkonočnou nedeľou. Biela sobota je tak prostredný deň veľkonočného tridua, ktoré sa začína na Zelený štvrtok večer, pokračuje Veľkým piatkom a Bielou sobotou a vrcholí Veľkonočnou vigíliou ústiacou do nedele Zmŕtvychvstania Pána.

Deň ticha?
Spolu s Veľkým piatkom patrí v katolíckej cirkvi Biela sobota k tzv. aliturgickým dňom. Znamená to, že počas týchto dní sa neslúži obeta sv. omše. Keďže samotná omša je nekrvavým sprítomnením Kristovej veľkonočnej obety, na Veľký piatok ju vykonáva sám Boží Syn, a to krvavým spôsobom. Na Bielu sobotu zasa cirkev bdie a medituje pri Pánovom hrobe, pričom tiež „v modlitbách a pôste očakáva jeho vzkriesenie“. Aj preto ju možno označiť za deň ticha.
Zaujímavosť:
Výnimku zo zákazu slávenia omše v týchto dňoch môže udeliť len pápež, ako sa to stalo napr. v r. 2009 pri príležitosti pohrebu obetí zemetrasenia v talianskej Aquile.

Ako môže byť aliturgická, keď večer je omša?
Biela sobota sa liturgicky končí okamihom začatia obradov nočnej bohoslužby nazvanej Veľkonočná vigília, ktorou sa už začína oslavy nedele Zmŕtvychvstania Pána. Táto vigília je niekedy nesprávne nazývaná liturgia Bielej soboty. Takže áno, Biela sobota je aliturgická, pretože "večerná omša" ktorá sa koná po západe slnka je už obradom  platným na Nedeľu...

Končí pôst Sobotu, či až nedeľu?
Dňom Bielej soboty sa končí pôst. Svoj názov deň získal zrejme od bieleho rúcha neofytov, ktorí sú krstení pri veľkonočnej vigílii, ktorá však k Bielej sobote nepatrí, alebo môže pochádzať aj z ľudových zvykov veľkého upratovania a bielenia, konaných tento deň pred nedeľou Zmŕtvychvstania.


Na dnes je to všetko a

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára